Symposium ‘Samen sterk voor de stem’, 2024

Op zaterdagochtend 13 april kwamen er 120 stemprofessionals samen in het OLVG-West in Amsterdam. Zangdocenten, stemlogopedisten, KNO-artsen (AIOS en ANIOS) en studenten logopedie verzamelden zich in de kapel van het ziekenhuis. Voor de één was het een weerzien van collega’s en voor de ander ging er een nieuwe wereld open.
Het ochtendprogramma bestond uit lezingen over larynxpapillomatose, de stilstaande stemband, belcanto zang en de presentatie van de nieuwe Voice Focus app.
Het middagprogramma was een bonte verzameling van twaalf workshops waaruit elke deelnemer er drie kon kiezen. Op de poli KNO stonden de nieuwste stroboscopen opgesteld waarop KNO-artsen in opleiding hun scopieer skills konden oefenen op zangers en logopedisten. Op de gang hoorde je de resonerende klanken van de workshop boventoon zingen en in de kamer daarnaast werd een stemband augmentatie uitgevoerd op een kunstmatige larynx.

Aan het eind van de dag kon iedereen nog even napraten onder het genot van een drankje en een borrelhapje. De disciplines hadden bij elkaar ‘in de keuken’ kunnen kijken. Dit gaf nieuwe inzichten en mogelijkheden elkaars expertise te benutten. Een student logopedie vond er een stemstage voor haar laatste leerjaar. In de evaluatie werd vooral het multidisciplinaire aspect en de diversiteit aan informatie in de presentaties en workshops genoemd als groot pluspunt van het Stemsymposium.

Het Stemplatform staat voor verbinding tussen de verschillende disciplines die zich bezighouden met stem.

Dankzij subsidie van het Damsté- Terpstra Fonds konden studenten voor sterk gereduceerd tarief aan deze dag deelnemen.

Zie ook:
Symposium ‘Samen sterk voor de stem’ – Stemplatform | Damsté Terpstra

Subsidie voor jouw project in de logopedische praktijk of de preventie van logopedische stoornissen?

Hoe kunnen we jouw plan ondersteunen?

Contact