Reis- en verblijfskosten vergoeding Studiereis Camp Dream.Speak.Live, 2023 

Aanvrager: Joeri van Ormondt

Camp Dream.Speak.Live. kent zijn oorsprong in Austin (Texas) waar het de afgelopen 11 jaar al vele honderden kinderen heeft geholpen de impact van stotteren op hun leven drastisch te verminderen. Het enthousiaste team daar staat open voor internationale samenwerking om nog meer kinderen te kunnen bereiken via nieuwe Camps. In 2020 is daarom het Nederlandse Stotterkamp opgezet vanuit het Amerikaanse draaiboek.

Courtney Byrd staat aan het hoofd van het Arthur M. Blank Center van de University Texas (UT) at Austin. De band tussen UT en het Nederlandse Stotterkamp is sinds het eerste begin (alweer bijna 4 jaar geleden) erg goed. We hebben meerdere uitwisselingen gehad. Vorig jaar was er een live videoverbinding tussen de kinderen van Camp USA en het Stotterkamp in Amstelveen. In mei jl. hebben meerdere kinderen vanuit het Stotterkamp in Zeijen bijgedragen aan de internationale #whatiwish van Austin. We waren dan ook zeer welkom om Camp Austin mee te maken. Joeri is in juni 2023 afgereisd naar Austin om mee te lopen met het ‘oer-camp’. Het was een hele ervaring, door de ruim 40 deelnemende kinderen en de grote hoeveelheid begeleiders. Maar vooral door de bevlogenheid van Courtney en de mensen van UT. Het uitdragen van de filosofie van ’stotteren is een andere manier van praten’ en niets meer of minder is zo inspirerend.

Enthousiast en geïnspireerd kwam hij terug met weer nieuwe ideeën om mee te nemen naar ons volgende Camp. Toen we de eerste keer het Amerikaanse draaiboek vertaalden was die versie nog niet zo ver als hun meest recente draaiboek. We hebben best wat elementen zelf in moeten vullen. Het nieuwste manual heeft een enorme upgrade gekregen, met hun nieuw ontwikkelde CARE-model. De onderdelen van Camp zijn niet wezenlijk veranderd, maar vallen nu écht op hun plaats. Dat blijkt uit het draaiboek, maar nog veel meer uit het meemaken van Camp. Het zijn de kleine dingetjes die niet in een draaiboek kunnen. De ondersteunende sfeer van de begeleiding aan de deelnemers, de tussenzinnetjes als er iets voor het gevoel van een deelnemer tegenzit. De aanmoedigingen (en welke taal je daar dan bij gebruikt), maar ook de praktische uitwerking van sommige programma-onderdelen.

Daarnaast was het ook heel goed om de mensen van UT nu een keer live te zien, wat langer te kunnen spreken, samen wat te gaan eten. We weten nu beter wie we waarvoor moeten hebben en weten wie wie is en hebben ze ook goed leren kennen. Het maakt contact makkelijker. Door alle ervaringen hebben we het Nederlandse draaiboek een enorme verbetering kunnen geven. Zo wordt het Stotterkamp elke keer weer een beetje beter! Dat betaalde zich in Tilburg meteen uit, zoveel meer van de waarden die Camp mee wil geven is aangekomen bij de kinderen én ouders. Het is geweldig dat deze reis mede mogelijk is gemaakt door het DamstéTerpstra Fonds. Een meerwaarde voor de stottertherapie in Nederland.

Subsidie voor jouw project in de logopedische praktijk of de preventie van logopedische stoornissen?

Hoe kunnen we jouw plan ondersteunen?

Contact