Nieuws items

Damstégroep, groepstherapie voor stotteren

RAP-groep najaar 2020

Het was weer een heel mooi traject, deze training Relaxed Anders Praten voor jongeren die stotteren. Ondanks de coronamaatregelen is het toch gelukt om vijf dagen, verspreid over drie maanden, face-to-face bij elkaar te komen, aangevuld met één ZOOM-bijeenkomst. De locatie was dit keer het ZIMIHC-theater in Utrecht waar we in meerdere ruimtes terecht konden en op de vierde dag van de theaterzaal gebruik konden maken voor de bezoekdag.

Zo’n bezoekdag is een belangrijk onderdeel van de RAP-training. Hoe laat je zien aan je ouders en andere belangstellenden wat het is om te stotteren, wat je zoal tegenkomt, wat jij vindt dat de wereld over stotteren moet weten? De jongeren hebben in kleine groepjes presentaties gegeven die informatief, grappig en vooral ontroerend recht-uit-het-hart waren. En hoe dapper om daar op het podium te staan, met je stotteren!

De volgende RAP-training wordt alweer voorbereid voor dit voorjaar. Informatie hierover is te vinden op www.damstegroep.nl . Maar je kunt ook altijd één van de trainers bellen voor meer informatie.

Stemplatform: waar kennis en praktijk elkaar vinden!

Het Stemplatform heeft inmiddels een duidelijk gezicht gekregen met de website: www.stemplatform.nl. Op het gedeelte voor patiënten ‘Vragen over je stem?’ staat heldere informatie over stemklachten en de mogelijkheden tot voorkoming en herstel hiervan. Steeds meer logopedisten gebruiken de website bij hun behandeling als informatie voor patiënten. Op de website is de zoekmachine met stemprofessionals flink uitgebreid en gevuld. We kunnen elkaar zo makkelijker vinden voor verwijzingen en overleg www.stemplatform.nl/stemprofessionals. Daarnaast wordt de nascholingsagenda gestaag aangevuld evenals nieuws en vakliteratuur.


Covid-19
Ook over stemklachten die ontstaan als gevolg van intensief online werken of ademklachten na een coronabesmetting is informatie te vinden. Tips voor gezond stemgebruik en stemhygiëne worden gedeeld. Het Stemplatform heeft contact gezocht met het OMT in het kader van beleid rondom zingen.

Samen Sterk voor de Stem!
De leden van de werkgroep Stemplatform spreken elkaar regelmatig (online dit jaar) om de werkvelden op elkaar af te stemmen en nieuwe initiatieven te ontplooien. Het team bestaat uit:

Van links naar rechts: Marjan Oosterbaan, logopedist; Astrid de Vries-van de Lustgraaf, logopedist; Michel de Kort, logopedist, zangpedagoog; Willemijn van Gent, zangpedagoog en bestuurslid Nederlandse Vereniging van Zangpedagogen; Peter van Rijn, KNO-arts in OLVG Amsterdam.
(foto vóór de coronamaatregelen)


De komende tijd willen we ons richten op het vergroten van de bekendheid van het Stemplatform bij zowel verwijzers als patiënten. We onderzoeken hoe we stages op stemgebied kunnen gaan bieden in samenwerking met de Hogescholen en de stemtherapeuten. Ook bespreken we de (online) mogelijkheden van een stemcongres.

Neem gerust een kijkje op onze website: www.stemplatform.nl

Astrid de Vries-van de Lustgraaf

 

Damstégroep, groepstherapie voor stotteren

De Damstégroep is weer begonnen met de GROEPS trainingen! De trainers zitten er al weer helemaal in en kijken er naar uit de deelnemers te ontvangen!
In de komende maanden staan de RAP-, JES-, VIP- en Ouder-kindtrainingen weer op het programma. De trainers zijn deskundige en ervaren (NVST) stottertherapeuten die bekend zijn met psychodynamische en groeps-processen en met alle stottertherapie-vormen die worden aangeboden in Nederland op individueel gebied.

Wat bieden de trainingen?
De deelnemers geven aan dat ze zich vrijer voelen, meer spreken en minder fysieke druk ervaren na de training van de Damstégroep.
Ook waarderen ze de trainingen met een gemiddelde van 8.7, mede door de betrokkenheid en de afstemming van de therapeuten op de individuele behoeften.
Er worden verschillende trainingen aangeboden voor jongeren, volwassenen en kinderen. Bij de VIP-training ligt het accent op alles wat je tegenhoudt om vrij  in een groep te durven spreken, bij de JES is het meer het optimaliseren van de spreekvaardigheden en hierin de grenzen verleggen.
De RAP heeft beide in zich met als doel de jongeren de empowerment te geven om zich te ontwikkelen als communicatieve sprekers in de bloei van hun leven. De Ouder-Kindtraining helpt zowel ouders de zorgen om te zetten in vertrouwen, als kinderen zichzelf te zijn en sterk te staan met of zonder stotteren.

Hoe blijf je op de hoogte?
Je kunt je aanmelden voor de nieuwsbrief en dan krijg je eens per maand de laatste nieuwtjes, interessante informatie en de trainingsagenda. Ook kun je cliënten wijzen op de nieuwsbrief, zodat ze deze informatie ontvangen en ze zich op kunnen geven voor de trainingen. Zie www.damstegroep.nl

Van stemcentrum naar landelijk stemplatform!

Een grote wens van Tiete Damsté-Terpstra is om de stemzorg in Nederland (en Vlaanderen) te verbeteren, kennis en kunde uit te breiden, en vooral ook logopedisten en KNO-artsen met elkaar te verbinden. Iets waar ze zich haar hele leven voor heeft ingezet, samen met haar man Helbert Damsté. Daarom is in 2018 gestart met het project ‘Stemcentrum Damsté-Terpstra’, later ‘Stemplatform’, een platform waar alles rondom stemzorg bijeen komt.

Om dit te bereiken is er contact gezocht met andere stemprofessionals, met name KNO-artsen en de Nederlandse Vereniging van Zangpedagogen (NVZ). De werkgroep (Astrid de Vries en Michel de Kort) werd uitgebreid met een KNO-arts, een zangpedagoog (NVZ) en een collega-logopedist. Dit resulteerde in de opening van een landelijke website: www.stemplatform.nl. Hier kunnen patiënten stemprofessionals vinden. Voor stemprofessionals is er een overzicht van stemcursussen, symposia, congressen, nieuws en succesverhalen.

Samenwerking wordt gezocht tussen alle geledingen die met stem te maken hebben: beroepsverenigingen, hogescholen. Voor stagiaires komt er via het Stemplatform de mogelijkheid om stages te kiezen op gebied van stem (in samenwerking met de HU, in een latere fase ook met andere hogescholen).

Foto: Uit handen van Tiete Damsté-Terpstra kregen Astrid en Michel kortgeleden een bloemetje als dank voor alle inspanningen.

 

 

 

 

 

Groepstherapie voor stotteren: Damstégroep

Therapiegroepen hebben meer dan 15 jaar gedraaid onder de naam IZS (Integraal Zorgtraject Stotteren). De groepen vallen onder de NVST en de NVLF en worden vergoed door de zorgverzekeraars. Er is nu een nieuwe stap gezet. De nieuwste wetenschappelijke inzichten over groepsdynamiek, acceptatie en commitment en lichaamswerk zijn in de therapieën opgenomen. De groep IZS-trainers heeft de schouders eronder gezet en met de financiële hulp van het Damsté-Terpstrafonds brengt zij vanaf 2018 de groepen onder de nieuwe naam Damstégroep onder de aandacht.

De Damstégroep  heeft zich vernoemd naar professor Helbert Damsté, als eerbetoon. Hij heeft met zijn wetenschappelijke kijk op stotteren de behandeling in het algemeen naar een hoger niveau getild. Nog steeds draagt het Damsté-Terpstrafonds de stottertherapie een warm hart toe. Het fonds heeft meegedacht met het professionaliseren van de intensieve groepstherapie en heeft subsidie beschikbaar gesteld om dit mogelijk te maken. De wens van de Damstégroep is dat de professionele intensieve groepstherapie voor alle mensen die stotteren bereikbaar wordt.

zie de website: www.damstegroep.nl

Damsté Terpstra Stimuleringsprijs

De eerste Damsté Terpstra Stimuleringsprijs werd in 2019 uitgereikt aan Miriam Helsper en Yolande Kielstra voor hun boek Adembenemend. De Damsté Terpstra Stimuleringsprijs wordt toegekend aan logopedisten die vanuit hun enthousiasme een praktisch logopedisch onderwerp onder de aandacht brengen.

Adembenemend richt de aandacht, vanuit een breed perspectief, op de relatie tussen adem en spanning. Oefeningen worden op hedendaagse wijze gepresenteerd via een QR code en de levendige voorbeelden uit de praktijk maken het boek toegankelijk voor een breed publiek. Miriam en Yolande willen door middel van het boek hun passie voor de relatie tussen adem en spanning met de lezer delen.

Het bestuur van het Damsté-Terpstra Fonds was daarom van mening dat Adembenemend de Damsté Terpstra Stimuleringsprijs 2019 verdiende.  

Het bestuur hoopt nog vaker deze Stimuleringsprijs uit te mogen reiken. Projecten kunnen zelf aangemeld worden of door een ander worden voorgedragen.